Personalizovaná výživa ve sportu v kontextu s novými výživovými směry
Odborná konference organizovaná Spolkem Zdravě pro vás ve spolupráci
s Fakultou tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.
Personalizovaná výživa v kontextu se zdravotními benefity a případnými riziky zastoupených výživových směrů.
Datum konání 26.11. v Konferenčním centru City, Na Strži 65/1702, 140 00 Praha 4. Přihlašte se nyní, těšíme se na vás.
Negativní důsledky konvenční stravy na zdraví jsou potvrzené oficiálními vědeckými institucemi a moderní medicínou. Pro ty z nás, kteří se výživou zabýváme profesionálně a přitom nemáme nekritickou tendenci k neobjektivním „úchylkám“, se nabízí využití aplikace poznatků, poskytovaných tradičními vědními obory - paleoantropologie, evoluční biologie a genetika, ale nejnověji také epigenetiky a nutrigenomiky. Problém je v tom, že čím víc víme, tím větší nejistotu to vnáší do našeho úsilí formulovat principy „nové optimální výživy“. V tuto chvíli je jasné jedině to, že neexistuje „univerzální výživa“ a to znamená, že musíme připustit, že výživa musí být personalizovaná. Toto konstatování potvrzuje pravdu, obsaženou v tvrzení, že „k cíli vede mnoho cest“. Ale právě toto je příčinou vzniku celé řady výživových stylů, lišících se často jako den a noc. Za formulací každého nového stylu stojí jeden nebo několik jedinců. Každý z nich trvá na své pravdě, a pokud je dostatečně přesvědčivý, stává se guruem, ne nepodobným kazateli či dokonce mesiáši.
Cílem konference je udělat první krok ke konsensu (nebo naopak?) výživových stylů a objektivně a bez emocí posoudit, do jaké míry je ten který vědecky obhajitelný a jaké přináší pro své stoupence zdravotní benefity. Nebudou to „kázání“, ale věcná argumentace.
RNDr. Petr Fořt, CSc.
Ovlivňujte, co ovlivnit můžete. Globální trendy asi jednotlivec nezmění, ale o kvalitě toho co každý den jíme a pijeme, si může rozhodovat každý sám za sebe. Pokud budete mít dostatek kvalitních informací, můžete se začít rozhodovat uvědoměle a s patřičnou dávkou pocitu svobody vlastního výběru, bez zbytečných výmluv, že proti globálním trendům snaha jednotlivce stejně nic nezmůže...
Jakub Přibyl
Datum konání 26.11. v Konferenčním centru City, Na Strži 65/1702, 140 00 Praha 4. Přihlašte se nyní, těšíme se na vás.
Název přednášky: Personalizovaná výživa ve sportu v kontextu s novými výživovými směry. Hledejme objektivní fakta, nepokoušejme se striktně prosazovat jen vlastní „názor“ navzdory tomu, že osobní příklad lze použít jako jasný argument. Nikdy totiž nelze 100% dokázat, že...
Celý profilNázev přednášky: Sporthacking - komplexní přístup v přípravě sportovce (sport/strava/trénink/regenerace). Co se změnilo za posledních 30 let? Proč přestali fungovat zažité modely? Jak to vypadá u nás v současnosti (v praxi)? Jak strava může ovlivnit psychiku a jak souvisí...
Celý profilNázev přednášky: Vegetariánství v silových sportech. Nevyužitý potenciál vegetariánské stravy v silových sportech, Vliv vegetariánských způsobů stravování na metabolismus, Pozitiva plynoucí ze stravy bez masa, případně vajec a mléčných výrobků,...
Celý profilNázev přednášky: Základné princípy metabolického programovania v praxi. Dá sa metabolizmus človeka preprogramovať z cukrového na tukový? Existuje súvislosť medzi poškodeným metabolizmom a civilizačnými ochoreniami ako rakovina, diabetes, Parkinson, Alzheimer či iné? Čo ak majú všetky tieto...
Celý profilNázev přednášky: Dialektický přístup ke stravování. Současné fitness paradigma jako obdoba uctívání neexistujících božstev Nové směry ve výživě jako monoteistická náboženství moderní doby Nedostatečnost našeho poznání v kontextu...
Celý profilNázev přednášky: Hledání optimální kompozice živin u sportovce. PhDr. Miroslav Petr, PhD. proděkan UK FTVS pro vnitřní záležitosti a rozvoj a vyučují na katedře fyziologie a biochemie, autor populární publikace Funkční silový trénink, výzkumná činnost v oblasti...
Celý profilNázev přednášky: Hledání optimální kompozice živin u sportovce. Mgr. Boris Orava vystudoval Karlovu univerzitu, obor tělesná výchova a sport. V současné době působí jako uznávaný osobní trenér. Své vědomosti na poli tréninku a výživy dokazuje i jako...
Celý profilNázev přednášky: Využítí nutrigenetiky ve sportu. Kateřina Boesenberg, BHSc. ND Nutriční terapeut, předsedkyně České naturopatické společnosti, ředitelka školy Klinické naturopatie a především praktik klinické naturopatie - odborného oboru celostní přírodní medicíny, kterému...
Celý profil
9:30 - 10:00
Personalizovaná výživa ve sportu v kontextu s novými výživovými směry
RNDr. Petr Fořt, CSc.
10:00 - 10:50
Sporthacking - komplexní přístup v přípravě sportovce (sport/strava/trénink/regenerace)
Mgr. Vít Schlesinger
10:50 - 11:00 Přestávka
11:00 - 12:00 - Představení dvou odlišných pohledů na sportovní výživu
Vegetariánství v silových sportech - Mgr. Martin Jelínek, Základné princípy metabolického programovania v praxi - PaedDr. Vlado Zlatoš, PhD.
12:00 - 12:10 Přestávka
12:10 - 13:00
Moderovaná diskuze - tématické otázky (Vegetariánství v silových sportech a Základné princípy metabolického programovania v praxi)
13:00 - 14:30 Přestávka na oběd
14:30 - 15:20
Dialektický přístup ke stravování
Mgr. Adam Česlík
15:20 - 15:30 Přestávka
15:30 - 16:30
Hledání optimální kompozice živin u sportovce - PhDr. Miroslav Petr, PhD., Mgr. Boris Orava - Nizkosacharidová strava pro sport, zdraví a život. Aplikace nizkosacharidových přístupů pro optimalní tělesnou kompozici a výkon.
16:30 - 16:40 Přestávka
16:40 - 17:30
Moderovaná diskuze - tématické otázky (Hledání optimální kompozice živin u sportovce)
17:30 - 18:00
Využití nutrigenetiky ve sportu
Kateřina Boesenberg, BHSc. ND
Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy FTVS UK v Praze v rámci celoživotního vzdělávání...
Občerstvení a oběd zabezpečuje Bistro Noodle Pankrác. Maximální kapacita přímo v místě konání je do 80 osob. Oběd není v ceně vstupenky. Akce je počítána pro 200 osob. K občerstvení je možné využít nedaleké obchodní centrum Arkády.
Ceny kávy/čaje/nealkoholických nápojů v Bistru:
V ceně je zajištěn Coffee Break:
Nabídka:
boloňské ragů, parmasán, jarní cibulka, 500g
125 Kčsmažená jamínová rýže, tofu, zelenina, sezamová semínka, vejce, 500g
125 Kčrestované nudle, kuřecí maso, salát bok choy, sezamová semínka, medovo-sojová omáčka, 500g
115 Kč