Personalizovaná výživa ve sportu v kontextu s novými výživovými směry

Personalizovaná výživa ve sportu v kontextu s novými výživovými směry

Personalizovaná výživa ve sportu v kontextu s novými výživovými směry

Personalizovaná výživa ve sportu v kontextu s novými výživovými směry

Obsah a cíle konference 26.11. v Konferenčním centru City

  • Formulovat principy optimální výživy sportovce v kontextu k individualitě jedince
  • Vysvětlení pojmů a rozdíl mezi univerzální výživou (pro dodržení výživového stylu je potlačena individualita jedince) a personalizovanou výživou (individualita jedince je nadřazená výživovému stylu)
  • Z čeho by měla vycházet personalizovaná výživa - paleoantropologie, evoluční biologie, genetika, epigenetika, nutrigenomika atd.
  • Najít konsensus - společné body, na kterých se shodnou i zastánci zcela odlišných výživových stylů
  • Význam a dopad nepochopení individuální metabolické typologie na výkon sportovce.

Odborná tématika

  • Vysokosacharidové vs. nízkosacharidové režimy (vegetariánství, veganství vs. CKD, Paleo apod.)
  • Rostlinná vs. živočišná strava. Přínosy, negativní důsledky, dopad na výkon, zdraví atd.
  • Význam hormonálních regulací a jejich přirozená manipulace – výživou, tréninkovými prostředky a faktory životního stylu.
  • Význam a přínos metabolické flexibility a metabolického tréninku.
  • Živinová bilance, nastavení poměru makrosložek. Aneb význam biodisponibility.
  • Počítání kalorií v moderní sportovní výživě - ano či ne? Aneb kalorie jako uměle vytvořený pojem.
  • Jak správně nastavit suplementační program pro odlišné cíle a dosaženou výkonnostní úroveň.

Personalizovaná výživa v kontextu se zdravotními benefity a případnými riziky zastoupených výživových směrů.

Datum konání 26.11. v Konferenčním centru City, Na Strži 65/1702, 140 00 Praha 4. Přihlašte se nyní, těšíme se na vás.

Negativní důsledky konvenční stravy na zdraví jsou potvrzené oficiálními vědeckými institucemi a moderní medicínou. Pro ty z nás, kteří se výživou zabýváme profesionálně a přitom nemáme nekritickou tendenci k neobjektivním „úchylkám“, se nabízí využití aplikace poznatků, poskytovaných tradičními vědními obory - paleoantropologie, evoluční biologie a genetika, ale nejnověji také epigenetiky a nutrigenomiky. Problém je v tom, že čím víc víme, tím větší nejistotu to vnáší do našeho úsilí formulovat principy „nové optimální výživy“. V tuto chvíli je jasné jedině to, že neexistuje „univerzální výživa“ a to znamená, že musíme připustit, že výživa musí být personalizovaná. Toto konstatování potvrzuje pravdu, obsaženou v tvrzení, že „k cíli vede mnoho cest“. Ale právě toto je příčinou vzniku celé řady výživových stylů, lišících se často jako den a noc. Za formulací každého nového stylu stojí jeden nebo několik jedinců. Každý z nich trvá na své pravdě, a pokud je dostatečně přesvědčivý, stává se guruem, ne nepodobným kazateli či dokonce mesiáši.

Cílem konference je udělat první krok ke konsensu (nebo naopak?) výživových stylů a objektivně a bez emocí posoudit, do jaké míry je ten který vědecky obhajitelný a jaké přináší pro své stoupence zdravotní  benefity. Nebudou to „kázání“, ale věcná argumentace.  

RNDr. Petr Fořt, CSc.

Ovlivňujte, co ovlivnit můžete. Globální trendy asi jednotlivec nezmění, ale o kvalitě toho co každý den jíme a pijeme, si může rozhodovat každý sám za sebe. Pokud budete mít dostatek kvalitních informací, můžete se začít rozhodovat uvědoměle a s patřičnou dávkou pocitu svobody vlastního výběru, bez zbytečných výmluv, že proti globálním trendům snaha jednotlivce stejně nic nezmůže...

Jakub Přibyl

Datum konání 26.11. v Konferenčním centru City, Na Strži 65/1702, 140 00 Praha 4. Přihlašte se nyní, těšíme se na vás.Konferenční centrum city

 

Facebook Zdrave Pro Vas

 

 

 

Staňte se členy konferenční skupiny na Facebooku.

Galerie Personalizovaná výživa ve sportu v kontextu s novými výživovými směry

RNDr. Petr Fořt, CSc.

RNDr. Petr Fořt, CSc.

Název přednášky: Personalizovaná výživa ve sportu v kontextu s novými výživovými směry. Hledejme objektivní fakta, nepokoušejme se striktně prosazovat jen vlastní  „názor“ navzdory tomu, že osobní příklad lze použít jako jasný argument. Nikdy totiž nelze 100% dokázat, že...

Celý profil
Mgr. Vít Schlesinger

Mgr. Vít Schlesinger

Název přednášky: Sporthacking - komplexní přístup v přípravě sportovce (sport/strava/trénink/regenerace). Co se změnilo za posledních 30 let? Proč přestali fungovat zažité modely? Jak to vypadá u nás v současnosti (v praxi)? Jak strava může ovlivnit psychiku a jak souvisí...

Celý profil
Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Název přednášky: Vegetariánství v silových sportech. Nevyužitý potenciál vegetariánské stravy v silových sportech, Vliv vegetariánských způsobů stravování na metabolismus,  Pozitiva plynoucí ze stravy bez masa, případně vajec a mléčných výrobků,...

Celý profil
PaedDr. Vlado Zlatoš, PhD.

PaedDr. Vlado Zlatoš, PhD.

Název přednášky: Základné princípy metabolického programovania v praxi. Dá sa metabolizmus človeka preprogramovať z cukrového na tukový? Existuje súvislosť medzi poškodeným metabolizmom a civilizačnými ochoreniami ako rakovina, diabetes, Parkinson, Alzheimer či iné? Čo ak majú všetky tieto...

Celý profil
Mgr. Adam Česlík

Mgr. Adam Česlík

Název přednášky: Dialektický přístup ke stravování. Současné fitness paradigma jako obdoba uctívání neexistujících božstev Nové směry ve výživě jako monoteistická náboženství moderní doby Nedostatečnost našeho poznání v kontextu...

Celý profil
PhDr. Miroslav Petr, PhD.

PhDr. Miroslav Petr, PhD.

Název přednášky:  Hledání optimální kompozice živin u sportovce. PhDr. Miroslav Petr, PhD. proděkan UK FTVS pro vnitřní záležitosti a rozvoj a vyučují na katedře fyziologie a biochemie, autor populární publikace Funkční silový trénink, výzkumná činnost v oblasti...

Celý profil
Mgr. Boris Orava

Mgr. Boris Orava

Název přednášky:  Hledání optimální kompozice živin u sportovce. Mgr. Boris Orava vystudoval Karlovu univerzitu, obor tělesná výchova a sport. V současné době působí jako uznávaný osobní trenér. Své vědomosti na poli tréninku a výživy dokazuje i jako...

Celý profil
Kateřina Boesenberg, BHSc. ND

Kateřina Boesenberg, BHSc. ND

Název přednášky: Využítí nutrigenetiky ve sportu. Kateřina Boesenberg, BHSc. ND Nutriční terapeut, předsedkyně České naturopatické společnosti, ředitelka školy Klinické naturopatie a především praktik klinické naturopatie - odborného oboru celostní přírodní medicíny, kterému...

Celý profil

Registrace - 8:00 - 9:15

Uvítání, představení a organizace - 9:15 - 9:30

Dopolední blok: 9:30 - 13:00

9:30 - 10:00
Personalizovaná výživa ve sportu v kontextu s novými výživovými směry
RNDr. Petr Fořt, CSc.

10:00 - 10:50
Sporthacking - komplexní přístup v přípravě sportovce (sport/strava/trénink/regenerace)
Mgr. Vít Schlesinger

10:50 - 11:00 Přestávka

11:00 - 12:00 - Představení dvou odlišných pohledů na sportovní výživu
Vegetariánství v silových sportech - Mgr. Martin Jelínek, Základné princípy metabolického programovania v praxi - PaedDr. Vlado Zlatoš, PhD.

12:00 - 12:10 Přestávka

12:10 - 13:00
Moderovaná diskuze - tématické otázky (Vegetariánství v silových sportech a Základné princípy metabolického programovania v praxi)

13:00 - 14:30 Přestávka na oběd

Odpolední blok: 14:30 - 19:00

14:30 - 15:20
Dialektický přístup ke stravování
Mgr. Adam Česlík

15:20 - 15:30 Přestávka

15:30 - 16:30
Hledání optimální kompozice živin u sportovce - PhDr. Miroslav Petr, PhD., Mgr. Boris Orava - Nizkosacharidová strava pro sport, zdraví a život. Aplikace nizkosacharidových přístupů pro optimalní tělesnou kompozici a výkon.

16:30 - 16:40 Přestávka

16:40 - 17:30
Moderovaná diskuze - tématické otázky (Hledání optimální kompozice živin u sportovce)

17:30 - 18:00
Využití nutrigenetiky ve sportu
Kateřina Boesenberg, BHSc. ND

Round-table, závěrečná diskuze - 18:00 - 19:00

Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy

Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy

Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy FTVS UK v Praze v rámci celoživotního vzdělávání...

Občerstvení a oběd zabezpečuje Bistro Noodle Pankrác. Maximální kapacita přímo v místě konání je do 80 osob. Oběd není v ceně vstupenky. Akce je počítána pro 200 osob. K občerstvení je možné využít nedaleké obchodní centrum Arkády.

Ceny kávy/čaje/nealkoholických nápojů v Bistru:

  • Espresso - 30 Kč
  • Cappuccino - 35 Kč  
  • Latté - 40 Kč
  • Čaj - 25 Kč
  • Nealko nápoje - 30 Kč

V ceně je zajištěn Coffee Break: 

  • porce ovoce
  • voda ve džbánu

Nabídka:


Boloňské špagety

Boloňské špagety

boloňské ragů, parmasán, jarní cibulka, 500g

125 Kč
Tofu rýže

Tofu rýže

smažená jamínová rýže, tofu, zelenina, sezamová semínka, vejce, 500g

125 Kč
Honey Soy

Honey Soy

restované nudle, kuřecí maso, salát bok choy, sezamová semínka, medovo-sojová omáčka, 500g

115 Kč